Održana edukacija za prvi modul Inkubatora poslovnih ideja

Image for news

U sklopu zajedničke saradnje između Investicijske fondacije IMPAKT, Vlade Brčko distrikta BiH- Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu i Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH u 2020. i 2021. godini realizira se program YEP inkubator poslovnih ideja koji, između ostalog, obuhvata program preduzetničke obuke za desetine učesnika sa područja Brčko distrikta BiH, te finansijsku, stručnu i mentorsku podršku za 7 novih poslovnih poduhvata na području Distrikta. Program se realizuje uz podršku Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC).

 

Dana, 6. septembra 2021. godine je počela preduzetnička obuka u okviru Impakt inkubatora poslovnih ideja za II. grupu polaznika. Nakon što je komisija pregledala pristigle prijave po javnom pozivu i izvršila odabir poslovnih poduhvata koji obećavaju, tim Investicijske fondacije Impakt je u Brčkom održao edukaciju za prvi modul Inkubatora poslovnih ideja.

 

Prije nego su se mladi preduzetnici otisnuli u preduzetničke vode, predstavnici Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta BiH, kao i predstavnici Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH, su im se obratili i poželjeli sreću u radu, te obećali podršku koja je ovim mladim ljudima prijeko potrebna.

 

Čak 13 mladih preduzetnika s pažnjom je upijalo informacije i radilo na prvim zadacima. U okviru edukacije prvog modula su radili na uvodu u poslovno planiranje, analizi izvodljivosti i detaljnoj razradi samih poslovnih ideja. Ideje su doista raznolike – pokretanje dječijeg vrtića, proizvodnja namještaja za mališane, proizvodnja kovanih ograda, proizvodnja tapaciranog namještaja, kao i proizvodnja PVC i ALU stolarije.

 

Ovo je za mlade preduzetnike prvi u nizu koraka do pokretanja vlastitog poslovnog poduhvata. U narednim sedmicama čeka ih intenzivna obuka iz oblasti finansija, ljudskih resursa, marketinga i prezentacijskih vještina. Od 13 polaznika edukacije, drugog kruga, 6 aplikanata će imati šansu ostvariti svoju poslovnu ideju kroz podršku ovog projekta.