Otvorena izložba akademskog kipara Petra Hranuellija

13.4.2018. U Umjetničkoj galeriji Brčko distrikta BiH sinoć je svečano otvorena izložba akademskog kipara Petra Hranuellija. Petar je porijeklom sa Brača, a živi i stvara u Zagrebu.

Image for news

Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Njegove skulpture našle su mjesto u mnogim privatnim kolekcijama kao i muzejskim i galerijskim zbirkama u zemlji i inostranstvu. Pored Hrvatske izlagao je u regiji, ali i u zemljama Evrope (Holandija, Danska, Engleska, Njemačka).

Izložba koju posjetioci mogu da vide u Brčkom broji 40 skulptura rađenih u mermeru, ličkom kamenu bizeku i boksitu. Njegova poetika radoznala je i provokativna. Ona odiše težnjom da pomiri animozitet između ljudske prirode, nagona koji nas vode, a koje često potiskujemo i kulture koja nerijetko propagira lažni moral. Izložba odiše ekstravagancijom jer na neobičan način simbolizira libido kao pokretača svih životnih procesa pa i onih stvaralačkih. Tijelo žene jedan je od glavnih motiva. Ona je Venera, majka, simbol života i rađanja. Venera kao simbol ženske moći stavljena je na pijedestal Petrove umjetničke poetike.

Izložba je otvorena do 12. maja.