Vlada predložila mjere pomoći privrednicima

24.3.2020. Vlada Brčko distrikta BiH je na jutrošnjoj vanrednoj sjednici razmatrala prijedlog mjera koje je Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu predložilo Vladi prije usvajanja budžeta Brčko distrikta BiH, kako bi mogla biti osigurana sredstva koja su u ovom trenutku potrebna da bi se umanjile štetne posljedice pojave korona virusa. Sutra će na vanrednoj sjednici Skupština Brčko distrikta BiH raspravljati o prijedlogu ovih mjera.

Image for news

„Teret ove krize koja je pred nama ili je već živimo moraju podnijeti zajedno poslodavci, Vlada i zaposleni u realnom i javnom sektoru. Cilj predloženih mjera je da u ovom trenutku pokušamo sačuvati radna mjesta koja su sigurno ugrožena, pogotovo onim mjerama koje su Vlada i Krizni štab donijeli, a odnose se na radna mjesta ili one poslodavce čiji je rad u potpunosti zabranjen. Drugu kategoriju ugroženih radnih mjesta čine sva ostala preduzeća u Brčko distriktu BiH, jer svi neposredno ili posredno osjećaju posljedice ove krize, s obzirom na to da je došlo do smanjenja potražnje roba kao i potražnje različitih vrsta usluga”, izjavio je na konferenciji za medije šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Pero Gudeljević.

Predloženo je da se za prvu kategoriju radnih mjesta koja su trenutno van pogona izvrši subvencioniranje poreza i doprinosa na plate koje poslodavci trebaju isplatiti za treći mjesec. Subvencioniranje će prema prijedlogu trajati naredna tri mjeseca, s mogućnošću produženja dodatna tri mjeseca, ukoliko se procijeni da je to potrebno.

Druga mjera koja je predložena predviđa da se za ona preduzeća koja su ograničena u svome poslovanju porezi i doprinosi na plate subvencioniraju u iznosu do 30 posto.

„Smatramo da je dobro na ovakav način napraviti te subvencije zbog toga što će sve osim doprinosa za penzijsko osiguranje praktično i dalje ostati u institucijama Brčko distrikta BiH. Kada je u pitanju zdravstveni sektor, Fond zdravstvenog osiguranja bi bio namiren, odnosno bili bi plaćeni doprinosi, a što se tiče doprinosa za nezaposlenost, ti doprinosi bi bili u našem Zavodu za zapošljavanje”, izjavio je Gudeljević.