Vlada održala nastavak 49. redovne sjednice

3.10.2018. Vlada Brčko distrikta BiH na današnjem nastavku 49. redovne sjednice usvojila je Pravilnik o povećanju plate po osnovi posebnih uvjeta rada, težine i prirode poslova, odgovornosti za obavljanje tih poslova i opasnosti po život i zdravlje prilikom obavljanja tih poslova zaposlenika u nadležnoj organizacionoj jedinici Odjeljenja za javnu sigurnost.

Image for news

Šef Odjeljenja za javnu sigurnost Edin Zaimović kazao je da će povećanje plata biti u rasponu od 10% do 20% i da će ovo povećanje zasigurno zaposlenima koji se bave opasnim poslovima na terenu biti jedna satisfakcija. 

„Donošenjem Zakona o zaštiti spašavanja ljudi, materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća Brčko distrikta BiH stvorila se obaveza i za donošenje Pravilnika i uvećanje plata za ljude koji se bave neposredno zaštitom i spašavanjem u Pododjeljenju za javnu sigurnost. Ovo za te ljude znači jednu dodatnu satisfakciju jer se bave opasnim poslovima na terenu. Povećanje će biti u rasponu od 10% do 20%, a povećanje od 20% dobit će oni koji su sa najnižim platnim razredom. Otprilike povećanje će imati za 160 KM“, kazao je Zaimović. 

Članovi Vlade na današnjoj sjednici odobrili su i Prijedlog odluke o odobravanju uvrštavanja projekta na listu projekata javno-privatnog partnerstva. 

Pero Gudeljević, šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu, kazao je da se projekat odnosi na projektovanje, zamjenu i ugradnju LED rasvjete u javnu rasvjetu na području Brčko distrikta BiH. 

„Nakon što i Skupština Brčko distrikta BiH potvrdi tu odluku, komisija će poduzeti mjere za raspisivanje javnog poziva. Prije toga će se uraditi i studija kako bi Vlada Distrikta tačno znala šta je to interes Vladi i šta će Vlada dobiti na takav način. S ovim projektom očekuju se uštede koje su u ovom trenutku jako velike. Kroz postavljanje ove moderne rasvjete mogu se uraditi i druge stvari koje neće koštati skoro ništa, a imat ćemo kvalitet. Naprimjer, kroz stubove javne rasvjete moći će se postaviti Wi-Fi na prostoru čitavog Distrikta, zatim moći ćemo imati potpunu kontrolu utroška električne energije, mogućnost upravljanja rasvjetom i sl.“, kazao je Gudeljević. 

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila i Prijedlog zaključka o davanju saglasnosti na prijedlog pravilnika o izgledu fiskalnih sistema, nefiskalnih i testnih dokumenata, značenju pojedinih podataka sadržanih u fiskalnim dokumentima i konturama, obliku i sadržaju fiskalnog loga. 

Mato Lučić, direktor Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH, kazao je da Prijedlog određuje uspostavu funkcionisanja fiskalnih sistema, odnosno veze između poreznih obveznika i Porezne uprave i smatra da će Zakon o fiskalizaciji biti u primjeni od 1. 1. 2019. godine. 

Vlada Brčko distrikta BiH na današnjoj sjednici usvojila je Program utroška sredstava za dodjelu subvencija JZU „Zdravstveni centar Brčko“ za period od 1. 7. do 30. 9. 2018. godine, Prijedlog odluke o davanju saglasnosti Uredu gradonačelnika / Inspektoratu za angažovanje tri izvršitelja po ugovoru o posebnim poslovima, Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o imenovanju Komisije za javno-privatno partnerstvo u Brčko distriktu BiH, Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o imenovanju predstavnika Vlade Brčko distrikta BiH u Ekonomsko-socijalno vijeće Brčko distrikta BiH i Prijedlog zaključka o imenovanju člana upravnog odbora koji će pratiti implementaciju projekta „Unaprjeđenje sistema sigurnosti hrane u BiH“. 

Vlada Brčko distrikta BiH na današnjoj sjednici razmatrala je i informaciju o trenutnom statusu Programa za integrisani razvoj koridora rijeke Save i Drine koji je u pripremi od strane Svjetske banke i dala načelnu saglasnost za prihvatanje ovih projekata i daljnju proceduru te dala saglasnost gradonačelniku da sa izaslanstvom razgovara o detaljima ovih projekata.