Otvorena izložba slikarke Jelene Glogovac-Savić

20.6.2018. U Umjetničkoj galeriji Brčko distrikta BiH sinoć je svečano otvorena izložba akademske slikarke Jelene Glogovac-Savić. Jelena se publici predstavila sa 34 slike rađene u akrilu.

Image for news

„Umjetnica je na svojim platnima označila ženu kao stablo života. Kroz rađanje ona dobija zadatak da ostvari ono što čovjek mora postati. Na Jeleninim slikama žena je prikazana kao kosmičko, religiozno, duhovno biće, ona je izvor i temelj svega, ljubav na koju možemo i moramo odgovoriti samo ljubavlju. Ova platna nam govore da žena nije samo objekat ljepote nego ravnopravna polovina čovječanstva“, prilikom otvaranja izložbe rekla je kustos Umjetničke galerije u Brčkom Sonja Đurović.

Ona je dodala da je kroz razvoj društva žena svojom istrajnom borbom od objekta u slikarstvu postala stvaralac i umjetnik te istakla da djela Jelene Glogovac-Savić govore jedinstvenim slikarskim jezikom, pozivaju nas na preispitivanje društvene hijerarhije među polovima i pozivaju da dostojanstveno čuvamo ženski identitet u svoj njegovoj specifičnosti i superiornosti. 

Izložba je za sve posjetioce otvorena do 14. 7. 2018. godine.