Potpisan Ugovor o partnerstvu na realizaciji programa podrške preduzetništvu

12.11.2020. Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta BiH danas je zajedno sa Zavodom za zapošljavanje Brčko distrikta BiH i predstavnicima Investicijske fondacije IMPAKT Sarajevo potpisalo Ugovor o partnerstvu na realizaciji programa podrške preduzetništvu kroz YEP Inkubator poslovnih ideja na području Brčko distrikta BiH.

Image for news

Šef Odjeljenja Pero Gudeljević kazao je da je u programu prije svega fokus na mlade i žene i na programe koji su inovativnog karaktera. 

„Poznato je da Brčko već posljednjih šest ili sedam godina provodi vlastiti program samozapošljavanja i ovaj program je posebno interesantan zbog činjenice da će to biti nadogradnja onoga što mi već godinama radimo. Ovim ćemo i unaprijediti taj program u smislu da će ljudi koji pokrenu svoj biznis tokom vođenja tog biznisa imati jednu podršku od stručnjaka koji će pomoći u različitim segmentima. Mi ćemo u budućnosti pokušati da te dobre prakse ugradimo u programe koje Vlada provodi neovisno o ovom programu. Pokušat ćemo da ljude animiramo da to ne budu djelatnosti koje su uobičajene. Puno više bodova će u evaluaciji dobiti oni koji budu inovativni“, kazao je Gudeljević. 

Mirela Omerović, izvršna direktorica Investicijske fondacije IMPAKT Sarajevo, kazala je da će se u sklopu zajedničke saradnje između IMPAKT-a, Vlade Brčko distrikta BiH i Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH u 2020. i 2021. godini realizovati program YEP inkubator poslovnih ideja koji će, između ostalog, obuhvatiti program preduzetničke obuke za minimalno 50 učesnika s područja Brčko distrikta BiH te finansijsku, stručnu i mentorsku podršku za 10 novih poslovnih poduhvata na području Distrikta. 

Ona je istakla da će deset najboljih poslovnih ideja imati priliku da dobiju po 5.000 KM za pokretanje biznisa. 

Tamara Duvnjak Mitrović, v.d. direktorica Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH, kazala je da je Zavod učestvovao sa 70.000 KM u ovom programu i da očekuje provođenje programa u šest etapa. 

„Riječ je o stimulaciji nezaposlenih lica s evidencije Zavoda za zapošljavanje i potencijalnih preduzetnika s ciljem preduzimanja poslovnih poduhvata i održavanja postojećih poslovnih poduhvata. U skladu s epidemiološkom situacijom završetak programa očekujemo u martu 2021. godine“, kazala je Duvnjak Mitrović. 

Program se realizuje uz podršku Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC).